Az okos megoldások mellett, vagy inkább azokkal párhuzamosan és helyenként karöltve, Miskolc elkötelezett a zöld ideológia mellett, 2011 óta tagja az Európai Zöld Kezdeményezésnek, és állandó céljai között szerepel az újabb és újabb zöld megoldások, eljárások és technológiák integrálása a város hétköznapi és gazdasági működésébe. 
A 2014-ben megfogalmazott Integrált Településfejlesztési Stratégia meghatározó szempontjai, célkitűzésekben megjelenő alapelvei között szerepelnek a városi életminőség javítása, a település társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatósága. Miskolcon 2010 óta számos olyan fejlesztés történt, amelyet ezek az intelligens és fenntartható városfejlesztési célkitűzések motiváltak.

 

2022-ben Miskolc is bekerült az Európai Bizottság által meghirdetett „100 klímasemleges és okos város” misszióban részt vevő városok közé.  A cél az, hogy a települések kísérleti és innovációs központként működve (elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése révén) 2030-ra klímasemleges és intelligens várossá váljanak.

 

Geotermikus energia hasznosítása: Az egyik legkiemelkedőbb megvalósult projekt Miskolcon, a közép-európai szinten is jelentős, geotermikus energiát hasznosító projekt. A Miskolci Geotermia Zrt. Európai Uniós pályázattal elnyert 1 milliárd forint támogatást, amely a Miskolc-Mályi-Kistokaj térségében létrejövő geotermikus beruházás megvalósításához járult hozzá. 2013 és 2014 években, a miskolci távhőszolgáltatásban új korszak kezdődött, a megújuló energia alkalmazásban megjelent a geotermikus hőtermelés, melynek hatására a miskolci távhőszolgáltatásban 50% feletti értéket is meghaladja a megújuló energiák aránya. Ez azt jelenti, hogy az 1990. évi bázishoz képest 40%-al sikerült mérsékelni a hőtermelésből származó CO2 kibocsátás értékét.

 

1 MW kapacitású naperőmű létesítése: A beruházás eredményeként éves szinten több mint 1000 tonnával csökken Miskolcon a CO2 kibocsátás. A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90% feletti névleges teljesítményre lesz képes. A naperőmű által termelt villamosenergiát a közcélú villamosenergia-hálózaton keresztül eljuttatják az intézményekhez, amelyet azok teljes mértékben felhasználnak. A naperőmű által termelt energiamennyiséggel csökken az önkormányzati áramszámla díja.

 

„Zöld” közösségi közlekedés: Miskolcon a közösségi közlekedés is teljesen átalakult, az elmúlt években, nagymértékben környezetbaráttá vált. A „Zöld Nyíl” projekt során megtörtént a villamospálya felújítása és valós idejű utastájékoztató rendszer létesítése. Új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok váltották a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) elavult járműveit. 
A CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok forgalomba állásával Miskolcon már nagyrészt csak alacsonypadlós, kényelmes, klimatizált buszok járnak, amelyek megfelelnek az EURO 6-os környezetvédelmi követelményeknek is. Miskolc levegőjébe az új buszflottának köszönhetően évente 30 tonnával kevesebb NO2 kerül. A zajszennyezés is jelentősen csökkent az új buszoknak köszönhetően: a CNG-motor zajszintje ugyanis jóval alacsonyabb, mint a hasonló dízel járműveké.

 

Biomassza üzem: A Miskolc Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújuló energia alapú ellátása érdekében létrejött projektcég számára pályzati forrásból és kedvezményes kamatozású hitelből megépülő, zöldmezős beruházás keretein belül egy 3 MW teljesítményű biomassza üzem kerüljön megvalósításra. A beruházásnak köszönhetően teljes egészében kiváltásra került több kazánház hőtermelése. A beruházásnak köszönhetően a hőszolgáltató MIHŐ Kft. földgáztüzelést csak a csúcsterhelés fedezésére biztosít kb. -2°C külső hőmérséklet alatt.

 

Biogáz üzem: A városi tulajdonú Biogas-Miskolc kft. a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. szennyvíztelepén építette fel a biogáz üzemet, amely tíz embert foglalkoztat. Az üzem a megújuló zöld energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli, a rendszer alkalmas élelmiszer-hulladék, használt étolaj, zsír kezelésére, hasznosítására, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít. A villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is.

 

Depóniagáz: Miskolcon a Bogáncs utcai rekultivált hulladéklerakón keletkező depóniagáz hasznosító kb. 150 m3 /h kapacitás mellett állít elő fűtési célú- és használati meleg vizet, valamint villamosáramot, hiszen a gázmotort az elektromos hálózatra is csatlakoztatták. A depóniagáz jelentős üvegházhatású gáz, ezért ennek energetikai felhasználása környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű feladat. A projekt eredményeként 2009-től a Futó utcai kazánházban biogáz tüzelésű kazánnal biztosítja a távhőszolgáltatást, és 2010. évben a biogázra alapozott megújuló bázisú villamosenergia-termelés is megvalósult.

 

Implementációs fázisban lévő projektek:

  • LIFE integrált települési levegőminőség javító projekt (1 M Euro)

Megvalósult projektek:

  • REMOURBAN – Horizon 2020 Európai városok fenntartható fejlődéséért projekt (180 000 Euro)
  • TRAM- Európai városok fenntartható közlekedésfejlesztéséért projekt (172 000 Euro)