Felsőoktatás – Miskolci Egyetem

A régió összességében véve egyik legpatinásabb felsőoktatási intézménye a Miskolci Egyetem. Ezen felül az intézmény műszaki karai nemzetközi szinten is elismert oktatói gárdával, évről évre kiemelkedő tanulmányi és kutatói eredményeket elérő diákokkal büszkélkedhetnek.

Az Egyetem nagy múltú hagyományokra tekint vissza az oktatás és az egyetemi diákélet tekintetében egyaránt. Az intézmény jogelődjét 1735-ben alapították a mai Szlovákia területén lévő Selmecbányán, majd több állomás és helyszín után végül Miskolcra került, az akkorra már Európa-szerte ismert és elismert Universitas. A műszaki, földtudományi és anyagtudományi képzések világszerte elismertek, kitűnő táptalajt szolgáltatva a városban letelepedő gyártó cégek számára. Ezt felismerve a város, az egyetem és a nagyobb helyi munkáltatók közös munkájuk eredményeképpen számos duális képzési programot hoztak létre közép- és felsőfokú képzési szinteken. A programban olyan neves helyi gazdasági szereplők vállalnak részt, mint a Bosch, Joyson, Hell, Wanhua, akik az Egyetemmel együttműködve saját céljaikra és arculatukra formálva tudják jövőbeni munkatársaikat felkészíteni.

Különösen kiemelkedő tudományos kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat a Műszaki Anyagtudományi Kar, több szabadalommal a hátuk mögött és olyan neves szervezetekkel együttműködve, mint az Európai Űrügynökség, vagy a NASA. Az utóbbi években, a régió gyorsan fejlődő iparágai, mint a vegyipar és az autóipar teremtette humán erőforrás igényre reagálva az Egyetem elindította vegyészmérnöki és járműipari mérnöki képzéseit, melyek speciális és célirányos tudással ruházzák fel a szakembereket. A műszaki karok mellett szintén hagyományosan erős a közgazdasági, jogi és speciális egészségügyi szakokat működtető Egészségügyi Kar. Ezen karokon végzett szakemberek az üzleti-adminisztratív oldalról járulnak hozzá a város és a régió gazdasági szereplőinek sikerességéhez. Ugyancsak említésre méltó különlegesség, hogy az Egyetem falai között működik a Konfucius Intézet, amely Északkelet-Magyarország Kínai Oktatási és Kulturális Központjaként kínai nyelvi és kulturális képzések mellett rendezvényeket és gyakornoki programokat is szerveznek. A felsőoktatás mellett az utóbbi években Miskolc és partnerei sikeresen fejlesztették az alap és középszintű oktatási intézményeket is.

 Magyarország második legnagyobb egyeteme
 Több, mint 9000 tanuló, ebből 4000 fő műszaki karokon
 Több, mint 300 egyetemi oktató a műszaki karokon
 13 millió EUR értékű gyártóberendezés
Tudásközpont - 01Tudásközpont - 02
 

Évente ~1100 műszaki végzettségű hallgató

Miskolc élen jár a duális képzés alkalmazásában

 

15 középfokú szakintézmény és
4 egyetemi kar vesz részt a programban

 130 partnerrel dolgozik együtt az egyetem
 ~5000 hallgatói szerződés van érvényben
 Igényekhez igazodó, rugalmas oktatási rendszer

 

 

Középfokú Szakképzés

A középfokú szakmai oktatásnak is kiváló feltételei vannak a városban. A Miskolci Szakképzési Centrum 11 tagintézményével biztosítja a helyi gazdasági igényeken alapuló magas színvonalú szakmaoktatást Miskolc városában. A Centrum képzési kínálata nagyon sokszínű; a műszaki képzéseken túl, az üzleti és gazdálkodási valamint szépészeti és szociális ágazat szakmai képzésein túl, egészen a turizmusig nyújt képzéseket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Felnőttképzés

A Miskolci Felnőtképző Központ fő tevékenysége a felnőttképzés, amely révén elsődleges célcsoportja a Miskolc Holding Zrt. vállalataiban dolgozó munkavállalók, akik számára különböző képzési programokat valósít meg. Az OKJ-s szakképesítést adó programok mellett kompetencia alapú és nyelvi képzések megvalósításával is foglalkozik, szem előtt tartva a megrendelő vállalat szakmai igényeit. Ezt kiegészítve a régió multinacionális vállalatainak felnőttképzési igényeit is kielégíti, együttműködve egészen a képzési szükséglet felmérésétől a képzési programok kidolgozásáig, valamint megvalósításáig. Jelenleg is több multinacionális vállalattal áll kapcsolatban, eseti képzésekre vonatkozóan vagy keretszerződés formájában.

Szakképző és szakiskolák

  • 11 szakintézmény csak Miskolcon
  • Több, mint 7000 tanuló
  • Több, mint 73 szakma
  • Több, mint 200 képzés
Tudásközpont - 03Tudásközpont - 04
 


Évente több, mint 250 tanuló végez középfokú műszaki szakképzésben

 

Felnőttképzés

  • Teljes mértékben a munkáltató igényeire szabott, rugalmas oktatási rendszer
Tudásközpont - 05Tudásközpont - 06
 

 

Alapfokú Nemzetközi Oktatás

Az Avalon International School 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit, mint Miskolc és a térség első, Cambridge-i rendszerre épülő, alapítványi magániskolája és óvodája. Mintegy 5000 négyzetméteren biztosít színvonalas nevelési, valamint oktatási lehetőséget a 3-15 éves korosztály számára. Az AIS épülete és felszereltsége maximálisan tükrözi az iskola által képviselt értékeket és megfelel a 21. század esztétikai és technikai elvárásainak, legyen szó akár online, digitális formában alkalmazható oktatási felületekről, applikációkról.

Szintén az alapfokú, nemzetközi oktatás képviselője a Bosch Német Iskola Miskolc, mely a miskolci Bosch vállalatok és a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. munkatársainak gyermekeit és más tanköteles korú, németül anyanyelvi szinten, illetve közel anyanyelvi szinten beszélő gyermekek jelentkezését fogadja.
Tudásközpont - 07Tudásközpont - 08Tudásközpont - 08